Softwaretechnologieën 

2019 loopt snel op zijn einde. Het is tijd om de prestaties van dit jaar op een rijtje te zetten en vooruit te kijken. Smalle Kunstmatige intelligentie, mixed reality en gedistribueerde cloud zijn slechts enkele van de technologische innovaties om naar te kijken als we het volgende decennium ingaan. Hier is een korte samenvatting van het Gartner-rapport over technische trends voor 2020, gecombineerd met de voorspellingen van onze experts op het gebied van softwareontwikkeling voor welke softwaretechnologieën de jaren 2020 zullen domineren.

1. Multi-ervaring 

Verbeteringen in wearables en geavanceerde computersensoren maken de weg vrij voor de opkomst van multi-ervaring, volledig meeslepende technologie. Traditionele ideeën van de computer zullen worden uitgebreid met nieuwe, gevarieerde contactpunten. Dit zal natuurlijk de vraag naar mobiele ontwikkeling enorm vergroten, aangezien bedrijven zich haasten om te concurreren op betere, meer meeslepende apps.

Gartner citeert Domino’s Pizza, die een bestel-app heeft uitgerold die autonome voertuigen, slimme luidsprekercommunicatie en volgsensoren combineert. De groeiende populariteit van draagbare technologie stimuleert de ontwikkeling op dit gebied. Een betere connectiviteit en een verbeterde gebruikerservaring zullen meer gebruikers aantrekken.

Momenteel gebruiken multi-ervaring-apps augmented reality, virtual reality en mixed reality om steeds meer meeslepende ervaringen te bieden. Omdat consumenten steeds meer geavanceerde toepassingen eisen, zullen bedrijven meer omgevingservaringen moeten bijbenen en leveren.

2. Digital twins-technologie aangedreven door IoT

Internet of things is een gebied waar het zogenaamde digital twins-concept het snelst evolueert. Moderne huishoudelijke apparaten gebruiken veel slimme componenten die zijn uitgerust met sensoren om gegevens te verzamelen over realtime status, werkomstandigheden en waarschuwingen. Ze zijn geïntegreerd in cloudgebaseerde systemen om gegevens te verzamelen, te verwerken en te analyseren.

En hier is hoe een digitale tweeling wordt gemaakt. Het is een soort koppelingsapparaat dat zijn echte tegenhanger in de digitale omgeving weerspiegelt. Dit virtuele model van een product of dienst maakt de analyse van een enorme hoeveelheid gevarieerde gegevens mogelijk. In feite kunnen we problemen aanpakken voordat ze zich voordoen, downtime voorkomen, nieuwe functionaliteiten ontwikkelen en nog veel meer.

Het digital twin-concept heeft de grootste dekking in projecten als slimme steden, realtime navigeerbare modellen of gezondheidszorg – met virtualisatie van ziekenhuissystemen voor werkveiligheid en continuïteit.

Als web- en mobiele ontwikkelaars kunnen we ook zien dat digital twin-technologie zich verspreidt naar het veld van de gebruikerservaring. Serviceproviders proberen klanten naar hun evenementen te krijgen, bijvoorbeeld beurzen of modeshows, en laten klanten hun visuele tweelingbroer bouwen om deel uit te maken van een evenement. Zo creëren ze een buitengewone gebruikerservaring.

3. Gedistribueerde cloud

Gedistribueerde cloudsystemen beloven een nieuw tijdperk van cloud computing teweeg te brengen. Deze systemen distribueren openbare clouddiensten naar verschillende locaties buiten de datacenters van een provider, maar de provider controleert ze nog steeds. Cloudproviders zorgen voor de architectuur, governance, operations, updates en levering van cloudservices.

Omdat datacenters overal kunnen zijn, worden de uitdagingen op het gebied van latentie en gegevenssoevereiniteit verminderd. Gedistribueerde clouddiensten bieden het voordeel van een openbare clouddienst met die van een private cloud.

 4. Gebeurtenisgestuurde toepassingen

Gartner voorspelt dat in de jaren 2020 een realtime, op gebeurtenissen gebaseerde aanpak een essentiële vereiste zal zijn voor 80% van alle digitale oplossingen. Het is van cruciaal belang voor bedrijven die bedrijfsapplicaties ontwikkelen om ‘event thinking’ toe te passen op hun oplossingsstrategie.

Evenementprogrammering is geen type technologie of programmeertaal. Het vertegenwoordigt een benadering die moet worden geïmplementeerd in een productontwikkelingsproces. Een gebeurtenisgestuurde applicatie reageert op acties die door de gebruiker of het systeem worden gegenereerd, bijvoorbeeld muisklikken of het laden van een programma. Vanuit het oogpunt van programmeren is het belangrijk om de logica voor gebeurtenisverwerking te scheiden van de rest van het codeerwerk.

Technologieën zoals AI of IoT versnellen gebeurtenisgestuurde codering als een nuttige productontwikkelingsstrategie. Over het algemeen kunnen gebeurtenisgestuurde apps het reactievermogen en de flexibiliteit verbeteren en een beter begrip van de gebruikerservaring geven.

5. Blockchain

2017 was het jaar van de blockchain-hype . Nu de hype voorbij is, is het tijd voor praktische blockchian-toepassingen. Gartner aarzelde in zijn voorspellingen voor blockchain, maar benadrukte dat bedrijven in specifieke gevallen blockchain-technologie kunnen gebruiken om interne processen te verbeteren en gegevensbeveiliging te waarborgen. 

Blockchain is een netwerk van onderling verbonden peer-to-peer-apparaten. Deze technologie zorgt voor het ontbreken van centrale databases, evenals voor het ontbreken van duidelijk gedefinieerde locaties waar alle gegevens worden opgeslagen.  

6. Progressieve web-apps

We moeten progressieve webapplicaties toevoegen aan de softwaretechnologieën van Gartner. De groei van webgebaseerde oplossingen is een solide trend die we dit jaar konden waarnemen. Het is geen reden om te denken dat dit het komende decennium gaat veranderen.